30/10/10

TiDOR

Dalam stuasi kehidupan berasrama ini.Waktu yang paling seronok sekali ialah waktu hari sabtu dan ahad.Kenapa?waktu ini lah sesuai untuk kami berehat,basuh baju,buat keje sekolah dan maen facebook.

Tetapi yang paling seronok apabila dapat tidur tanta di gangu oleh sape2 sahaja.Kami dapat tidur sepuas puasnya.Tak tahu la macam mane nak cakap.

Tetapi selepas tidur adal la berungut tak dapat makn tengah hari lah.Sebab terlebih tido gitu lajadinya.Dan ada pula yang berungut asyik tidur.

Sudah banyak sangat tidur sehingga jadi ngantok.Kehidupan di asrama ini amat seronok jika kita sama menjaga peraturannya.Disini kita dapat solat sempurna.

Disampin itu kita dapat buat amalan solat sunat dan bacaan yasin sepanjang malam.jika kita lakukan setiap hari pekara ini pasti kita sukar tinggalkan nya.

Kalau di rumah sudah tentu solat aku macam biskut.Kejap ada kejap x ada.

Aku amat bersyukur kerana aku dapat sekolah kat cini kerana sekolah ini dapat ubah perangai aku,Walaupun tidak keseluruhannya tetapi ok la.Aku berjaji tidak akan buat kesalah yang dulu lagi k
Read more

29/10/10

Peperiksaan awal dan akhir tahun

Pada hari selasa yang lalu(26.10.2010) aku sudah menjawab exam untuk tahun ini.Agak susah skit la exam ini,Coz ni kan kali pertama aku menududuki peperiksaan untuk STPM.

Tapi aku berazam dan aku tidak lagi mengulang kesilapan ini untuk tahun hadapan.Tetapi perasaan malas sudah memekan diri ku lagi.Aku tidak mahu kegaaglan aku tahun lepas berulang untuk kali kedua.Kalau lah aku belajar bersungguh tahun lepas

.Sudah tentu tahun ini aku berada di universiti.Tetapi aku tidak kisah,kerana apa yang aku buat itusaja yang aku mampu lakukan,Yang aku mampu hanya lah berusah lebih sedikit.
Kertas peperiksaan yang pertama bagi aku ialah muet.Iaitu subjek 'writing' .Aku pening nak menjawab nya.Aku tak tahu kenapa paper ni aku ble je.Selama ni aku boleh je buat.Tapi kali ni aku jadi macam orang bengong.Lepas tu aku jawab subjek 'reading'.

Soalan in hanya soalan objektif.Tetapi nasib baik aku boleh buatla.Dan satu lagi paper iaitu 'lisening'.Soalan ini hanya memerlukan telinga dan tangan untuk menulis.Aku bukan paham pun ape yang dia cakap.Aku dapat jawab beberapa soalan sahaja.Pada firasat aku.Aku mesti dapat keputusan yang biasa2 je.

Pada hari rabu pula aku jawab soalan P.A 1.agak best la jugak jawab soalan nih.Sebab ape?aku minat subjek nih.Walaupun aku kurang studay paper nih,tapi boleh la..dan satu lagi paper iaitu paper B.M 2.Yang ni pun boleh la jugak .
Read more

18/10/10

Lawatan pelajar pra-U





Allhamdullilah lawatan yang aku sertai selama ini sudah selamat.Lawatan ini di anjurkan oleh kelas 6B1.tidak terpikir lawatan yang dirancang selama ini berjaya ,walaupun bukan aku yang uruskan.Lawatan ini disertai oleh 8 orang kelas 6b2 dan 28 orang pelajar 6B1 dan 5orang guru pengiring.2 orang pelajar tingkatan 2 dan seorang pelajar tingkatan 4.Kami bertolak dari SMK Tg pada pukul 10 malam (15 oktober 2010) iaitu pada malam khamis.Kami selamat sampai pada 18 oktober 2010 iaitu pada malam isnin.Dan jutaan terima kasih kepada shila & ijoi & rakan sekelas dia yang bertunkus lumus uruskan lawatan sejak 3 bulan yang lepas.Dan akhirnya berjaya.
Walaupun perancangan program ini melalui pelbagai kaedah seperti menghantar surat kebenaran di JPN.Dan surat ini terpaksa ditunggu hampir 3 minggu untuk maklumat balas.Hal ini menyebab kan program ini terpaksa ditunda 2 minggu akan datang kerana kelewatan makluman balas dari pihak JPN.Satu lagi kes yang ura-ura program ini hanpir tergendala iaitu perselisih pahaman antara pelajar 6B1 & 6B2.Hal ini berpunca kerana program ini sebenarnya hanya untuk kelas 6B1 tetepi pelajar 6b2 terasa kerana pelajar 6B1 tidak sekepala.Dan tidak menpelawa 6B2 untuk menyertai nya sekali.Pekara ini juga menyebabkan kedua2 kelas kami bergaduh.Aduh pasal ni pon boleh boleh bergaduh.!Tetapi hal ini dapat diselesaikan dengan cara kami buat perjumpaan supaya segala masalah yang ada dalam hati dapat diluah kan.Pekara ini tidak diketahui oleh cikgu langsung.Pandai juga kami menyimpan rahsia kan.
Read more

11/10/10