20/12/12

Filem Pendek Alan projek final



Allhamullilah projek akhir bagi subjek Pendigitalan Audio n video telah kami siapkan walau hanya seminggu .ini lah hasil kerja sama ahli kumpulan kami . Terima kasih atas kerjasama anda .
Terima Kasih sangat - sangat kepada ahli kumpulan aku yang banyak membantu dan pelakon - pelakon tambahan seperti mak tok , sofia , penjahat , polis dan orang kampung . Semoga baik budi kalian akan dibalas dengan baik .
Read more

19/12/12

FINAL EXAM

Pejam celik ...pejam celik ..perjalanan aku di UPSI hampir menutup tirai semester 1 . Banyak pengalaman baru yang telah aka lalui . Walaupun perjalanan aku disini baru permulaan tetapi aku telah banyak merasai pengalaman baru .

 Mungkin hari esok aku akan rasa pengalaman yang lebih baru dan lebih mencabar .Aku mengharapkan pengalaman ini akan aku guna untuk menghadapi pengalaman baru .

tidak lama lagi akan ada final exam . Walaupun 3 paper tetapi ia memberi perubahan besar kepada markah aku untuk semester 1 ini . Harap - harap aku dapat jawab dengan baik dan jayanya . Doakan kebahagian aku . Janji study week ini kita balek kampung lah . 
Aku ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang telah memberi tunjuk ajar kepada aku sepanjang semester 1 ini .

Buah cempedak diluar pagar , 
Ambil galah tolong tunjukan , 
Saya budak baru belajar , 
Kalau salah tolong tunjukkan .  
Read more

18/12/12

AKUARIUM PC

Allhamdulliah  kumpulan kami  telah menyiapkan projek mega iaitu Akuarium PC  dengan jayanya walaupun kami mempunyai pelbagai halangan sehari sebelum menyiapkan tugasan ini .Pengalaman ini adalah pengalaman yang tidak akan saya lupa .

Projek ini nampak pelik tetapi ia ternyata berhasil . Projek ini telah disertai lebih dari 15 buah kumpulan dari pelajar Senibina Komputer UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IRIS dan kumpulan kami antara daripadanya .

Pelbagai rekaan yang menarik dipamerkan pada Pameran Akuarium PC tersebut .

Akuarium Pc ini Pc di dalam akuarium . Komponen - komponen dalam CPU akan di masukkan kedalam Mineral Oil . Tidak kesemua Komponen CPU akan dimasukkan tetapi hanya Mother board dan Power Supply sahaja . Komponen lain seperti CD Room , Hard disk , Dan floppy perlu diletakkan diatas .

Mineral oil dijadikan sebagai penyejuk proccessor . Suhu akan menjadi lebih rendah berbanding biasa .


ni adalah set2 satu kelas kami



nilah akuarium Pc kami berbentuk C



ini kumpulan lain











Read more

22/10/12

Motif Band - Tuhan Jagakan Dia with Lyrics




Hanya dirimu yang kucinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku

Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Read more

13/10/12

SELAMAT HARI LAHIR DR MAHATHIR MOHAMAD

Selamat hari lahir YAB TUN MAHATHIR MOHAMAD yang ke 87 tahun pada  10 july 2012 menurut hari sambutan kelahiranya di Yayasan Al-Bukhari  . Semoga Allah panjang umur Tun dan dikekalkan kesihatan yang berpanjangan .Begitu juga TUN DR SITI HASMAH semoga panjang umur dan sihat sentiasa .







TUN seorang Tokoh yang amat aku kagumi .Hasrat aku ingin berjumpa beliau belum tercapai . Insyallah jika dipanjangkan umur akan ada harinya. TUN merupakan Tokoh pemikir yang terbaik dalam membina negara ke arah berdaya saing dengan negara maju . Hasrat wawasan 2020 yang di impikan akan di terajui oleh pemimpin sekarang dan masyarakat Malaysia masa kini .

Seorang Tokoh yang dikenali ramai pasti mengagumi sifat beliau . Beliau telah menggunakan strategi pembangunan dan pentadbiran dirangcang dan digerakkan dengan memperkenalkan serta melaksanakan konsep bersih , cekap dan amanah , dasar pandang ke timur serta penerapan nilai - nilai Islam .

 
Read more

4/10/12

TAKZIAH KPD KELUARGA AMIRUL (MASIHKAH ADA RAMADAN )

Takziah buat ahli keluarga Amirul Mazlan 19  yang memegang watak sebagai Zali dalam drama "MASIHKAH AA RAMADAN " siaran di TV Astro Prima pada bulan Ramadan yang lalu .\


Allahyarham telah terlibat dalam kemalangan jalan raya di Lebuhraya Persekutuan berhampiran dengan Angkasapuri . Beliau maut di tempat kejadian akibat cedera yang parah .

Allahyarham yang kini sedang menutut di ASWARA di peringkat diploma .


Al fatihah kepada beliau . Semoga Rohnya ditempatkan ditempat orang yang solleh . Lakonan beliau menerusi drama Masihkah ada Ramadan sungguh menyimpan seribu erti .



Read more

2/10/12

JEPUN MEMILIKI MENARA TELEKOMUNIKASI TERTINGGI DI DUNIA 2012


Menara skytree jepun yang menggantikan menara tokyo  berperanan sebagai pemancar televisyen dan radio telah dibuka pada 22 mei 2012 .

 Kejayaan Jepun membina menara terbaru ini telah dinobatkan sebagai menara tertinggi di dunia . 

Ketinggian mencecah 634 meter itu telah mengungguli carta antara menara tertinggi di dunia walaupun ketika ini menara Burj Dubai masih dengan ketinggian iaitu 824 meter .

Pelbagai kemudahan yang boleh didapati antaranya akuarium .



Read more

28/09/12

BAJET 2013

Memakmur negara mesejahtera rakyat .

Bajet 2013 telah dibentang oleh YAB Perdana Menteri Dato Seri Najib Bin Abul Razak di dewan parlimen .



Intipati Bajet 2013 yang dibentang Perdana Menteri

KUALA LUMPUR 28 Sept. - Berikut ialah intipati Bajet 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Menteri Kewangan, di Dewan Rakyat hari ini.

Tema Bajet 2013 ialah Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat: Sebuah Janji Ditepati".

* Peruntukan RM251.6 bilion bagi melaksanakan semua langkah, program dan projek pembangunan.

* RM201.9 bilion diperuntukkan bagi perbelanjaan mengurus dan RM49.7 bilion bagi peruntukkan pembangunan.

* RM58.6 bilion diperuntukkan bagi Emolumen dan RM33.7 bilion bagi perkhidmatan dan bekalan.

* RM30 bilion diperuntukkan bagi sektor ekonomi untuk menampung keperluan infrastruktur perindustrian serta pertanian dan pembangunan luar bandar

* RM11.1 bilion diperuntukkan bagi sektor sosial termasuk pendidikan dan latihan, kesihatan, kebajikan, perumahan serta pembangunan masyarakat.

* RM4.6 bilion diperuntukkan bagi pembangunan sektor keselamatan, RM2 bilion bagi pentadbiran am dan RM2 bilion untuk simpanan luar jangka.

* Kerajaan akan terus memperhebat pelaksanaan 12 Bidang Keberhasilan Utama Ekonomi (NKEA) negara.

* RM3 bilion diperuntukkan bagi pelaksanaan Projek Permulaan, termasuk RM1.5 bilion bagi projek pertanian seperti kelapa sawit, getah, herba bernilai tinggi dan padi.




Tema Bajet 2013 : “Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat: Sebuah Janji Ditepati”
Jumlah Bajet 2013 : RM251.6 bilion
Perbelanjaan Operasi : RM201.9 bilion

Perbelanjaan Pembangunan : RM49.7 bilion


- BERNAMA-


Total expenditure - RM249.7 bil, down 1.1 percent, but 7.2 percent higher than 2012 initial budget

Deficit - Expected to go down by 0.5% to 4% in 2013. Target is to reach 3 percent by 2015
Federal government debt 2012 - RM502.4 bil (highest in history) or 53.7 percent (highest since early 1990s)
Government revenue RM208.6 bil, up RM1.4 bil
Government estimated to have overspent RM19.6 bil in 2012
Small and medium industries

RM1 bil SME development scheme
Group insurance for petty traders with maximum RM5,000 coverage
New loan facilities for petty traders
Tourism

Target for Visit Malaysia Year 2013/2014: 26.8 mil tourist
Three-year tax holiday for tourism companies handing 750 foreign tourists and 1,500 local tourists.
Agriculture

RM705 mil for replanting, technology development, smallholder assistance and product development, particularly for oil palm.
RM200 monthly allowance, 10 to 20 sen/kilo income support and up to RM100,000 coverage for fishermen
RM2.4 bil in subsidies and incentives for rice plantations.
Commerce

10-year tax holiday for Tun Razak Exchange companies, expected to attract 250 companies related to finance sector
Skim Jaminan Modal Kerja expanded for companies with shareholdings worth RM20 mil, and offered up to Dec 31, 2013
RM350 mil for entreprenuers under TEKUN programme, including RM50 mil for the Indian community
SME Bank bumiputera fund - RM1 bil
Bumiputera equity holding up: 23%
Education and labour

RM1 bil to improve school infrastructure
RM1.2 bil for pre-schools under government programmes including Permata
RM10,000 launching grants for private pre-school operators
Five-year tax holiday and building allowance for pre-school operators
Six pilot pre-schools for the disabled
RM3.7 bil for vocational training
Additional allocation of RM500 million for training of teachers in core subjects: Bahasa Malaysia, English, Science and Maths
Free health checks, twice a year, for Perkeso members
Research and development

RM600 million R&D grants for five universities. Focus: Nanotechnology, automotive, bio-technology and aerospace technology
Tax holiday for research and development investment (10-year tax holiday for statutory earnings)
RM2 billion for green technology scheme
Pensioners and senior citizens

Minimum pension for those who served at least 25 years up from RM720 to RM820.
50 percent off passport fees for senior citizens starting Jan 2013
Armed forces

RM200 a month incentives for armed forces personnel
Allowance hike from RM4.00 to RM7.80 an hour for reserve corps and territorial army
One-off payment of RM1,000 for army veterans who served for at least 21 years, where 224,000 will qualify.
Insurance coverage of up to RM15,000 for police and army.
Crime

RM591 million for crime prevention
1,000 motorcycles for the police neighbourhood patrol unit.
Additional 10,000 volunteer police
496 CCTV in 25 local councils
RM10,000 grants for neighbourhood associations for patrols
New uniforms for 300,000 Rela members
Incentives for companies that install security systems
Additional 150 staff for Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC)
RM20 million for legal aid
Rural development

RM88 million for Orang Asli development
40,000 water tanks for those in the interiors of Sabah and Sarawak
19,000 homes to get electricity and 24,000 homes to get tap water
441 kilometers of new rural roads
Health

RM100 million to improve 350 government clinics
70 more Klinik 1Malaysia to be established, increasing total number to 240.
Youth and sports

Velodrom in Seremban, Negri Sembilan and a Badminton Academy in Bukit Kiara,Kuala Lumpur
Subsidy of two percent of interest rates business loans for young entrepreneurs for loans up to RM100,000
RM200 rebate for smart phone purchase for those aged 21 to 30 years.
Public transport

Half price Komunter fares for those earning less than RM3,000 a month.
Formation of RapidKuantan.
Housing

Affordable housing - 123,000 units to be built, in areas such as Sungai Buloh and seremban
First home scheme - income cap raised from RM3,000 to RM5,000. Join income limit is RM10,000. Applies only for houses below RM400,000
Up to 50 percent stamp duty exemption for first home owners until Dec 14, 2014
Real property gains tax (RPGT) for properties sold within two years of purchase raised to 15%; 2-5 years 10%. No RPGT for properties sold five years after purchase
Tax breaks and incentives for contractors and banks who offer loans to contractors to revive abandoned housing projects. Original buyers of abandoned projects will be exempted from stamp duty for loan refinancing or ownership transfer agreements
Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M 2.0)

RM500 cash for households with combined income of RM3,000 or less
RM250 cash for unmarried individuals who are 21 and above and earning RM2,000 and below
Disbursement - Early 2013
Subsidi cuts

Sugar prices to increase as a result of subsidy cuts by RM0.20. New prices are RM2.50 per kilo for Peninsular Malaysia and RM2.60 per kilo for Sabah and Sarawak.
Tax cuts

1% tax reduction for those with a taxable income of RM2,500 to RM50,000
Tax cuts for corporations
Students

RM10,000 rebates and 2% interest subsidy on loans to purchase new school buses, to replace buses which are 25 years or more. (Capacity 12 to 18 seats)
RM2.6 bil in welfare aid for schoolchildren
One-off payment of RM100 for each primary and secondary school student
20% discount for National Higher Education Fund (PTPTN) loans for those who pay off the entire amount outstanding (valid until Sept 30, 2013)
10% discount for PTPTN loan repayment for those who pay consistently
100 neighbourhood internet centres
Civil service bonus


http://www.pmo.gov.my/dokumenattached/bajet2013/UCAPAN_BAJET_2013_28092012_M.pdf laporan penuh bajet 2013
Read more

23/09/12

9/09/12

MINGGU SUAI KENAL UPSI 2012/2013



Minggu suai kenal dikendali oleh abang - abang dan kakak - kakak sekretariat kita dibawah ini . Terima Kasih diucapkan kerana sanggup menahan celoteh kami selama 4 hari dan sentiasa memberi tunjuk ajar mengenai kehidupan di universiti . 

Mereka terpaksa datang awal untuk menyiapkan program MSK dan merancang program berjalan dengan lacar . Hanya 100 lebih sahaja mampu mengawal 1700 orang bakal mahasiswa/i UPSI .

Semoga amalan mu diberkati dan mendapat keredhan dari Allah .


" Terima Kasih "


Gambar - gambar dibawah diambil dari download pic kakak sekretriat punya FB .











Read more

MALAM SaHaRa UPSI

Malam Sambutan hari raya peringkat kolej harun Aminunrasid di sini malam tadi 9 .9 .2012 .
Banyak gerai - gerai dibuka , bukan dijual untuk dipilih oleh para mahasiswa KHAR .
Antara menu malam tadi ialah Nasi hujan panas , lemang , nasi impit , mee sup , air dan sebagainya .
Pengunjung pada malam tadi sangai ramai sampai aku nak amik maknan pon x dapat . BTW ok la dapat tengok orang ambil makanan pon seronok . ha3

Insyallah taun akan datang pihak JMK akan mengadakan jamuan seperti ini yang diadakan lebih teratur . 


Pentas SaHaRa


Bergambar sebelum turun ke bawah .


Sempat bergambar dengan Housemate .


Menu : Nasi impit dengan kuah kacang . 



Kupon 

Read more

5/09/12

MINGGU SUAI KENAL ( MSK ) UPSI SEP/2012


Alhamdulilah selepas beberapa hari berlansungnya Minggu Suai Kenal yang dianjurkan oleh pihak Seketriat Upsi berjalan dengan lancar . Kadang - kadang bosan jugak . BTW lihat sahaja gambar di bawah dan nilaikan .





DIKIR BARAT MEWAKILI KOLEJ AMINUNRASYID




Universiti Pendidikan Sultan Idris .




Perembahan dari mahasiswa setiap kolej .,



Anak kandung Suluh Budiman 2012/2013 . Mahasiswi .



Anak kandung Suluh Budiman 2012/2013 . Mahasiswa .


JMK .


Herion Tanah Melayu .



Wakil Kolej Aminunrassid .













# Banyak lagi gamba tapi nanti aku upload

Read more